verslag Eifel excursie

Excursie naar de Eifel, voorjaar 2017

Een groep kringleden, waarvan sommigen zijn al veertig jaar kringlid zijn en sommigen pas een paar jaar, al dan niet vergezeld van hun partner, verzamelden zich donderdagavond  18 mei in Gerolstein.   De afgesproken plaats is Camping Eifelblick. Deze camping  was een goede keus, want naast kamperen met eigen caravan of camper, konden hier ook trekkershutten en huisjes gehuurd worden, zodat we allemaal bij elkaar in de buurt konden verblijven. Wij, Wietse en Anja waren de laatsten die arriveerden. De rest had zich al verzameld bij de caravan van Jan Hidding, onze touroperator voor dit weekend, van wie we de laatste informatie en instructies kregen. Jan nog bedankt voor alle zorg en deskundigheid, het was top!

Vrijdag 19 mei was het om 9.15 uur verzamelen om op weg te gaan. Helaas regende het en het zou die dag ook niet ophouden met regenen. We rijden in kolonne naar de woonplaats van onze Duitse gids, Herr Jung. Hij is een ervaren geoloog, goed bekend in het gebied en hij  heeft voor ons toestemming geregeld om in de diverse groeves te zoeken.  Als eerste rijden we naar de groeve van de Feuerberg.

Bijna onherkenbaar zijn o.a.Jan Verburgh, Hans en  Ytte  hier aan het zoeken.

In de stromende regen werd er gezocht naar vooral vulkanisch glas. Hiervan werden mooie stukken gevonden. Na de lunch gaan we richting de Kyllerkopf.

 

 

Onderweg wordt er op de velden gezocht naar pyroxenen, augiet met apatiet en sanidien.

Vandaag is de Vulkaaneifel aan de beurt.

Aangekomen bij de groeve gaan we naar het gedeelte waar volgens onze gids de meeste kans is om peridotietknollen te vinden.  Helaas regent het nog steeds en vallen  de vondsten hier een beetje tegen. We besluiten dan ook om terug te gaan naar de camping. Later hebben we van onze gids alsnog wat peridotietknollen gekregen.

Het grootste gedeelte van het gezelschap eet ’s avonds in het restaurant van de camping.  Goed eten en adequate bediening.

 

 

 

 

 

 

 

Zaterdag 20 mei was het weer om 9.15 uur verzamelen. Gelukkig vandaag een droge dag, dat zoekt toch aangenamer. Onze gids weer opgehaald en op velden, door hem aangewezen, gezocht naar fossielen. Diverse koralen en brachiopoden waren er in overvloed. Trilobieten zouden hier ook voorkomen, maar helaas, daar werden slechts enkele fragmenten van gevonden.  Annie heeft toch nog een aardig staartstuk van een trilobietgevonden.

Hier vinden we behalve koraal en brachiopoden ook stukjes van zeeleliestengels.

Wietse vind een zeelelieknop, waar Jan Verburg heel enthousiast van wordt.   Het is de onderkant van de knop. Crinoide:  Abbreviatocrinites Abbreviatus, midden Devoon.

Bovendien vindt hij een grote brachiopode: Stringocephalus burtini, orde Terebratulida van zo’n 10 cm doorsnede, in de volksmond “Eulenkopf”  genoemd ( midden Devoon 385 miljoen) . Een prima vondst, compleet met hier en daar nog prachtige kalkachtige aangroei sporen uit het vroegere zeeleven.

eulenkopf, uilenkop, brachiopode, orde Terebratulidaeulenkopf, brachiopode, terebratulida, uilenkop

Later op de middag rijden we naar een lavagroeve, waar we tot in de vulkaankrater kunnen lopen. Deze keer niet om te zoeken, maar vooral om te kijken en foto’s te maken. Grote zuilen van gestold lava, met allerlei vertakkingen. Het was heel bijzonder om eens  in een vulkaankrater te staan.  Bovendien hadden we dit keer de hele dag goed weer.

’s Avonds uit eten met iedereen, inclusief de gids en zijn vrouw, in de Müllisch’s Hof.

Zondag 21 mei, opnieuw verzamelen we om 9.15 uur en vandaag zelfs zonnig weer. We gaan, na de gids te hebben opgehaald eerst fossielen zoeken op de velden, waar we na enige tijd zoeken, door de boer vriendelijk, doch beslist verzocht werden om  hier mee te stoppen.  Dan komen de mineralenverzamelaars weer aan hun trekken, want na de lunch vertrekken we richting de Grauley. Hendrik Zijlstra kan nu zijn hart ophalen.

Grote basaltblokken, die aan de Juchembruche in Gerach doen denken.  Hier worden vooral micro-mounts gevonden. Het vereist zo nu en dan wel enig stevig hakwerk…

Met het bezoek aan deze groeve eindigde de excursie en werd er weer huiswaarts gegaan.

Sommigen gingen meteen naar huis, anderen gingen terug naar de camping en gingen maandagochtend pas weer naar huis. Al met al een zeer geslaagde trip naar de Eifel, iedereen heeft prachtige vondsten gedaan, emmers en tassen vol…. en nogmaals onze dank aan Jan Hidding en Herr Jung, zeer deskundig, creatief en plezierig.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.