Klaas Post over de ontdekking van een uitgestorven zeezoogdierfauna op de bodem van de drukbevaren Westerschelde.
De ontdekking van een uitgestorven zeezoogdierfauna op de bodem van de drukbevaren Westerschelde.
Door een Urker visserschip zijn in samenwerking met het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gedurende 2014 in een drietal gerichte vistochten resten van uitgestorven walvissen, haaien en zeeschildpadden van de bodem van de Westerschelde opgevist. De fossielen zijn van uitzonderlijke kwaliteit en uniek voor Europa. Onderzoek maakt duidelijk dat het om grote dieren gaat die nieuw zijn voor de wetenschap. De ontdekking, preparatie en identificatie van deze bijzondere fossielen zijn het onderwerp van deze lezing.
Inmiddels hebben wij kunnen genieten van een prachtige lezing over de vele fossielen uit de Westerschelde. Daarbij oa. de ontdekking nieuwe soorten spitsnuit dolfijnen, verschillende soorten walvissen, haaien en typen Cetotheressen. In Rotterdam ligt de grootste ter wereld. Een klein detail maar van grote wetenschappelijke waarde.
In de drukke Westerschelde scheepsvaartroute wordt met de kotter ZZ 10 en met gevaar voor eigen leven jaarlijks “gevist” naar fossielen. Grote container schepen passeren in een zeer drukke scheepvaart route. De ZZ10 is maar een nietig scheepje tov deze giganten, levensgevaarlijk en een zwemvest is verplicht. Iedere trek in uiterst nauwkeurige vooraf bepaald gebied duurt maar een paar minuten. Hopelijk is de buit niet te zwaar, daarna begint het sorteren van al het materiaal. Een kleine bijkomstigheid; alle netten gaan stuk… een hoge prijs waarvoor letterlijk geboet moet worden. Na een dagje vissen in 2014: 80 kisten, totaal ca 3 ton materiaal! Met voornamelijk walviswervels, ribben en mammoet kiezen etc etc. De meesten van ons zouden een gat in de lucht springen bij zo’n vondst, echter Klaas Post niet, “gewoon spul, niet echt wetenschappelijk interessant “. Tja… enige ontluistering bij ons als toehoorders. Klaas heeft liever grote brokken gesteenten met complete schedels en onderkaken.. Die zijn juist wetenschappelijk uiterst zeldzaam, complete, bij elkaar behorende fossielen. Het prepareren doet hij voor een groot gedeelte zelf en dat ze ook nog eens licht radioactief zijn doet bij het publiek de wenkbrauwen fronsen. De geigerteller behoort tot de standaard uitrusting. Al met al was het een zeer leerzame avond dat ons inzicht geeft in de zeefauna van de “Westerschelde”. Klaas Post sluit af met nog een aantal onbeantwoorde wetenschappelijke veronderstellingen. De puzzel is nog niet klaar.. Wordt vervolgd zullen we maar zeggen. Klaas Post bedankt en succes met vissen…