GEA-kring Fryslân excursie naar het Sauerland,
Hier het verslag van de mei, voorjaar excursie naar Sauerland. Een beschrijvingen van alle bezochte groeven en musea. Voor alle groeven hadden we toestemming. Dat was wel een enorme klus in de voorbereiding, maar dat is gelukt! Bij verschillende groeve hadden we zelfs geologische gidsen, leerzame verhalen en tips bij alle vondsten!
- Vrijdag 26 mei heenreis naar Sauerland en ‘s middags bezoek aan het Geologisch/ Heimat museum Holthausen
- Zaterdag 27 mei bezoek groeves in Suttrop en Bleiwäsche
- Zondag 28 mei wandeling Geologischer Sprung Brilon en museum Dreislar
- Maandag 29 mei groeve Hohenlimburg bij Hagen en terugreis
Met dit programma gingen 26 leden van de kring op stap. Opvallend was het karakter van deze excursie: het was vrijheid – blijheid. Anders gezegd de hele groep van 26 is nooit compleet geweest. . De laatste deelnemers kwamen toen de eerste al weer weg waren en toch was de stemming opperbest en was het heel gezellig. Zelfs al waren de vondsten niet top, maar iedereen kwam wel met iets uit elke bezochte groeve.
Vrijdagmiddag vonden de eerste deelnemers elkaar voor het museum in Holthausen. De leisteenwinning en bewerking werd hier duidelijk gemaakt. Daarnaast was het museum een streekmuseum met de nodige “oude meuk”, maar aardig om rond te neuzen tussen heksenverhalen en allerlei oude spulletjes.
’s Avonds eten we op de camping.
Zaterdag gaan we naar Suttrop, waar de heer Mausbach ons opvangt en het kleine “openlucht museum” van de kalkwinning en kalkbranden toelicht. Daarna naar de groeve waar we wat calciet kristallen vinden van redelijke tot matige kwaliteit. Vervolgens naar “Bleiwäsche” waar in de kalkgroeve behalve calciet ook loodglans te vinden is en ook gevonden wordt! Met de bijna volledige groep eten we gezellig op het terras van hotel Birkenhof.
De zondag begint met een wandeling bergop. Gelukkig neemt iedereen de vrijheid om hier met eigen tempo omhoog de lopen met als resultaat een groepsfoto en een mooi uitzicht. Op naar Dreislar waar we op de route door een schuttersfeest worden omgeleid. Uiteindelijk komen we toch bij het Barietmuseum. Fraaie stukken bariet met chalcopyriet en mijnbouwattributen met toelichting over de mijnbouw, zijn mooi uitgelicht opgesteld.
Op maandag eindigen we de excursie in Hohenlimburg waar een plaatselijke geologe ons opwacht en naar de laag brengt waar we calciet kunnen vinden. In vergelijking met de foto’s op mindat en de verhalen en vondsten van Gerard Mulder valt het niet echt mee. Gerard vindt ondanks deelname van het hele gezin toch niet datgene wat hij andere keren tegenkwam . Misschien ook niet vreemd, omdat we de derde groep zijn die in de Pinksterdagen de groeve afstroopt op fraaie kristallen. Ben je tevreden met wat kleinere kristallen dan kom je toch heel met een leuke buit uit de groeve. Thuis wordt het nog leuker als je in het bezit bent van een UV-lamp. Door aanwezigheid van mangaan in een groot deel van de kristallen licht de calciet vaak roze op.
Uiteindelijk komt iedereen weer veilig thuis en kijken we als bestuur op een gezellige, succesvolle excursie terug.
verslag door Hendrik Zijlstra