Begin februari 2013 waren wij een weekendje naar Maastricht en bezochten aldaar het Natuur Historisch Museum. Dit prachtige museum blijft altijd weer boeien, wat een fossielen! Prima uitleg en je maakt een reis door de (Limburgse) geologische geschiedenis.
Nu was het bezoek aan het museum helemaal op zijn plaats door de nieuwe vondst van “Carlo”.
Gevonden op maandag 10 september in de ENCI groeve. Een reusachtig, ca. 13 meter, fossiel van een Mosasaurus Hoffmannii ( 67,8 Miljoen jaar oud zeereptiel) . “ Carlo” komt van Carlo Brauer de kraanmachinist van de ENCI-groeve die zijn droom zag uitkomen, één hap met zijn laadschop en hij wist dat het raak was, daar schitterden de fossiele tanden in de zon.
Sindsdien is het niet meer stil geweest in het Natuur Historisch Museum. Ons oud-kring lid, paleontoloog en verantwoordelijk voor deze klus, Anne Schulp heeft het er maar druk mee; ” het zal nog jaren duren voordat alles is uitgeprepareerd.” En het wordt puzzelen….
Gelukkig kunt u als bezoeker ook meegenieten van de preparatie, u kunt life bij het prepareren aanwezig zijn. Priegelwurk oa. door Jacques Severijns en zijn collega’s, ( jawel de gids van onze Kring Fryslân excursie in Zuid Limburg !) hij is één van de vele vrijwilligers die in hun vrije tijd meewerken aan het uitprepareren van alle botten en tanden. Een monniken karwij!
Jacques vertelde ons dat er zo’n 15 pellets zijn met geconserveerde blokken kalk en gips, vol met fossiele resten. Ze hebben zoveel mogelijk meegenomen uit de groeve. Keurig vastgezet met gipsverbandjes ed. Nu de taak om met hamer en beitel, scalpel en tandartshaakjes alles uit te prepareren. Het is kwetsbaar materiaal, soms moeten ze eerst met “kunststof hars” de fossiele resten stabiliseren voordat ze verder kunnen. Minutieus worden alle onderdelen gefotografeerd en gedocumenteerd. Over een leuke hobby gesproken…
Of het skelet compleet is blijft nog even de vraag. Wat zeker is dat ze in ieder geval een groot deel van de kop, kaak en een stuk staart e.d. hebben opgegraven. Ze gaan uit van minstens een derde van de Mosasaurus.
Ook is het sleutelbeen gevonden en een zogeheten kiemtand, een nieuwe tand die in de kaak verscholen ligt en pas doorkomt als de oude tand is uitgevallen. De rest van het skelet is waarschijnlijk al eerder opgegraven tijdens de mergelwinning en dus verdwenen.
Dat het dier is zoveel stukken ligt heeft als oorzaak het consumptie gedrag van de haaien, Deze mosasaurus is naar alle waarschijnlijkheid gedood door een groep haaien, ze verscheurden de masosaurus en daardoor is een groot gedeelte van het karkas op de zelfde plaats blijven liggen.
Het museum heeft nog een mosasaurus “Bér”, opgegraven in 1998 en 66,1 miljoen jaar oud. Carlo is dus ietsje ouder..
Dus zin in een leuk weekend uitje? Dan is Maastricht een goede keuze.
Ps, Jacques wil wel weer een excusie van ons begeleiden, dus wie weet ….
Groet Anja Hofmeester en Wietse Smit