Iedereen kent de beroemde en beruchte dino Tyrannosaurus rex. Meer dan 66 miljoen jaar geleden maakte deze 12 meter lange vleeseter het westen van Noord-Amerika onveilig. Eén van de meest complete T. rex skeletten werd tien jaar geleden opgegraven door een team van Naturalis in Leiden; het skelet vormt daar nu het hoogtepunt van de nieuwe dinosauruszaal.
Maar wat weten we over het leven van zo’n uitgestorven dinosaurus? Wat kunnen de fossielen ons vertellen? Wat weten we over het dieet, de verwondingen, de snelheid, de schubben en het gezichtsvermogen, de kleur, de reukzin en de veren van T. rex?
Paleontoloog Anne Schulp vertelt daar op 16 november meer over. De dinosaurus paleontologie is anno 2022 lang niet meer alleen een zaak van botten opgraven en skeletten in elkaar zetten. Nieuwe, geavanceerde onderzoekstechnieken bieden in het lab een dieper kijkje in de biologie van uitgestorven dieren – de T. rex niet uitgezonderd.
Prof. Dr. Anne Schulp is onderzoeker bij museum Naturalis in Leiden en hoogleraar aan de Universiteit Utrecht. Dinosauriërs en zeereptielen uit de dinotijd hebben zijn speciale aandacht. Natuurmuseum Fryslân verwelkomt dit najaar de tentoonstelling T. rex in Town, waarin het onderzoek aan T. rex, samen met een levensgrote 3D-print van het skelet uitgebreid aan de orde komt.