Serifos: verboden mineralen
Serifos is een eiland in de Egeïsche Zee, hemelsbreed iets meer dan 100 km ten zuid-oosten van Athene gelegen. Het maakt deel uit van de Cycladische eilanden, waartoe ook Santorini behoort. De witte huizen, restaurantjes, molens, vissers- en plezierboten, kenmerkend voor de meeste Griekse eilanden, maken het eiland tot een geliefd vakantieoord.
Toch heeft Serifos ook andere tijden gekend. Het eiland was zeer rijk aan ijzererts. Vooral in de eerste helft van de 20e eeuw werd het uitbundig gedolven. Overal zijn de restanten van de mijnbouw zichtbaar waardoor het eiland er momenteel als een gatenkaas uitziet op de plekken waar de toeristen nauwelijks komen.
Naar aanleiding van bezoeken aan het eiland in 1983, 2006 en 2007 kan een goed beeld van het eiland worden gegeven. De geologie, die aansluit bij de geologie van een van Europas beroemdste mineralenvindplaatsen: Laurion, wordt besproken. Vervolgens worden ook de diverse mineralenvindplaatsen bezocht, en de gevonden mineralen getoond. De beroemdste Serifos mineralen zijn Ilvaite, Prasem (groene kwarts) en Granaat.
In het tweede deel van de lezing komen uitgebreid de koperslakken aan bod. Waarschijnlijk in de Griekse oudheid is er namelijk op het eiland ook koper gewonnen en verwerkt. In de koperslakken zijn de meest schitterende micromineralen te vinden, waaronder Connellite, Brochantite en werkelijk kristalheldere Spangolite.
Mineralen zoeken op Serifos is streng verboden. In 2006 en 2007 kon aansluiting gevonden worden bij enkelen aan wie bij hoge uitzondering een vergunning was verstrekt.
tot 15 september, groet Piet van Kalmthout